Artikel

Shakti dans: Yoga waarop je kunt dansen

Shakti dans: Yoga waarop je kunt dansen

Toen ik voor het eerst over shakti-dans hoorde, hoopte ik dat het een interessante samensmelting van yoga en dans zou zijn die me het een en ander zou kunnen leren en me goed zou doen voelen. Ik had in het verleden al verschillende soorten yoga geprobeerd, maar na een paar maanden verloor ik mijn interesse. En hoewel ik van dansen hield, beperkte mijn kennis zich voornamelijk tot dronken danspasjes op feestjes en een salsales waar ik alleen maar van in de knoop raakte.

Wat is shakti dans precies?

Het kan het best omschreven worden als de yoga van de dans. Het belichaamt de intuïtieve stroom van dans en de oude wijsheid van yoga, in het bijzonder kundalini yoga zoals onderwezen door Yogi Bhajan. Het transformeren van dans in een yogabeoefening heeft geresulteerd in een discipline die bruist van creatieve vitaliteit. In het westen is dans meestal een vorm van entertainment geworden, maar historisch gezien diende het als een manier om ons te verbinden met onszelf en met elkaar, en om gemeenschappen samen te brengen in vieringen. In shakti dans kun je terugkeren naar deze menselijke interactie en de eenvoudige vreugde van het dansen. Elke les is uniek en ontvouwt zich spontaan. Sara Avtar Olivier, een kundalini yoga trainer en levenslange danser, is de oprichter en heeft het ontwikkeld sinds het begin van de jaren 1990. Het is de perfecte oefening om een drukke moderne levensstijl in evenwicht te brengen.

Wat betekent 'shakti'?

Simpel gezegd is shakti het Sanskriet woord dat gebruikt wordt om de kracht te beschrijven die al het leven bezielt. Olivier legt uit (zij het nogal cryptisch): "Shakti is de vibrerende realiteit achter al het bestaan." Shakti dans haalt je "uit je hoofd" en brengt je "in je lichaam". Het verbindt je met een diepe bron van creativiteit, en geeft het een uitlaatklep voor fysieke expressie.

Een shakti dansles is geweven rond een compilatie van mantrische muziek van verschillende stijlen en tempo's. Een les begint met een openingsmantra en wordt opgebouwd via grondstrekkingen naar staande oefeningen en naar vrije dans. Vloeiende asana's (yogahoudingen) strekken het lichaam zachtjes en ontspannen diep voordat ze leiden naar ritmische, adem-gecoördineerde staande bewegingen en danspassen die hoge energie opwekken. De oefeningen werken met de natuurlijke geometrie van het lichaam en volgen de principes van harmonieus bewegen, zoals overgave aan de zwaartekracht, werken met terugkaatskracht en leiden met de navel. De vrije dans wordt gevolgd door een diepe ontspanning en de les wordt afgesloten met een zittende of staande meditatie, die meestal vergezeld gaat van een mantra.

Toen ik begon met shakti-dansen staarde ik tijdens de staande fase aandachtig (en waarschijnlijk nogal onthutsend) naar mijn lerares en fronste terwijl ik haar bewegingen analyseerde, zodat ik ze precies zou kunnen kopiëren. Er was veel te coördineren: verschillende passen, armbewegingen, houding, ademhaling en timing. Maar in plaats van opgewonden te raken, werd mijn geest volledig gefocust en geabsorbeerd. Toen klikte er iets, ik stopte met "denken", en de bewegingen openbaarden zich. Hoe meer ik oefende, hoe moeitelozer het werd.